Studenter från Göteborgs universitet genomför en omfattande biologisk undersökning av Sävelången.
– Det är intressant att följa upp hur sjön mår och hur fiskfaunan och siktdjupet har förändrats, säger kursledaren Johan Höjesjö.
Totalt 30 studenter deltar i undersökningen som är en del av kursen ”Naturvård i akvatiska miljöer” som professor Johan Höjesjö leder.
Två år på raken, 2015 och 2016, genomfördes detta moment i Mjörn.
– Studenterna behöver lära sig metodiken och då är det bra att få göra det i skarpt läge med en frågeställning som folk kan vara intresserade av, säger Höjesjö.
Men nu är det Sävelången som står i fokus. Enligt Johan Höjesjö var det någonstans mellan 15 till 20 år sedan som en fullskalig biologisk undersökning gjordes där.
Minskat siktdjup
Fiskbeståndet ska undersökas med provfiskenät över hela sjön. Siktdjupet klarläggas med hjälp av färgskala, och insektslivet genom bottenprov från rinnande vatten.
Johan Höjesjö berättar att det genrellt sett pågår en brunifiering av sjöarna i området. Något som gynnar gösen på bekostnad av gäddan och abborren då gösen är bättre på att jaga i mörker.
– Jag är själv uppväxt nära sjöarna. Förr var siktdjupet bra. Då kunde man se tårna. Det gör man inte i dag, det har minskat från drygt en meter till 30-40 centimeter.