När Equmeniakyrkan skulle lägga om taket i våras så föddes idén att installera solpaneler. Medlemmarna skrapade ihop pengarna och cellerna installerades i somras. Nu är de kyrkliga panelerna i bruk.
Equmeniakyrkan förvaltar sin egen kyrkobyggnad och det är församlingsmedlemmarna som betalar eventuella reparationer och ombyggnationer.
Staffan Svenstig är ordförande för kyrkans miljögrupp och menar att förslaget om solceller fick ett tydligt gehör, dock inte utan en viss skepsis från vissa håll.
– Jag var själv tveksam till en början, man har ju hört om att solceller kanske inte är så miljövänliga och ekonomiska när allt kommer omkring, säger han.
Förslaget förs fram
Efter ganska omfattande research om anläggningens ekonomiska och miljömässiga fördelar röstade församlingen igenom förslaget. Samtidigt gjordes en upphandling för att hitta en bra leverantör. Energipanelerna installerades sedan i samband med takomläggningen i juni men sedan dröjde det innan anläggningen kunde användas.
– Det tog tid att koppla in den, och att få den godkänd, säger Staffan Svenstig.
För att installera egna solceller måste man skriva ett avtal med kommunen, som innebär att den överflödiga elen kan komma det kommunala elnätet till gagn. Oskar Molneryd är pastor med barn- och ungdomsinriktning i församlingen och han tycker tilltaget med panelerna är ett exempel på kyrkans miljöambitioner.
– Det känns som en bra grej detta, kommunen har tydliga miljömål och vi vill gärna bidra med något, säger han.
Inspirera andra
Från kyrkans styrelse betraktar man anläggningen även som en investering. Enligt beräkningar kan panelerna betala sig själva inom en period på 12-15 år. Anläggningen på kyrkans tak är uppkopplad mot en så kallad omvandlare som i realtid rapporterar till en internetportal där församlingsmedlemmarna kan kolla hur mycket el den producerar.
– Solcellerna har en garantitid på 25 år och kan mycket väl hålla i 30, säger Staffan Svenstig.
Nu hoppas kyrkan kunna inspirera andra i kommunen, om det så är bolag, föreningar eller privatpersoner att också bidra till klimatmålen.
Ni har gått ut med att panelerna är de enskilt största i kommunen?
– Haha, det är en gissning från vår sida, jag vet faktiskt inte alls. Men det är ingen i församlingen som har sett någon större i alla fall, så långt kan jag sträcka mig, säger Staffan Svenstig på Equmeniakyrkan.