Kommunen skriver nytt städkontrakt, för tredje gången. Orsaken är undermålig kvalitet, men nu satsar man stort och hoppas på en win-win för samtliga parter.
Kommunen har tidigare ingått avtal med två olika städföretag efter det att städningen lades ut på entreprenad. Fram tills nyligen gällde ett avtal med Sodexo men nu avslutar man samarbetet.
En typ av kritik som framförts mot Sodexo är att personalen varit stressad och städningen inte utförts till kundens belåtenhet.
Mycket kvällstid
LT har tidigare också skrivit om att anställda på Sodexo varit missnöjda med att arbeta mycket kvällstid.
– Jag känner till den kritiken. I grund och botten handlar det om att det Sodexo inte gjort ett tillräckligt bra jobb, och nu har vi valt att inte förlänga kontrakten med dem, säger Jonas Pettersson, uppföljningsansvarig städ på kommunen.
Varför lade kommunen ut städningen på entreprenad från första början?
– Det var ett politiskt beslut. Tanken är väl att kommunen ska syssla med kärnverksamhet, städa kan andra göra bättre menar man, säger Jonas Pettersson.
Ömsesidigt
Arbetsgivaren Sodexo å sin sida, svarar med att beslutet att inte förlänga avtalet var ömsesidigt.
– Vi har inte fått ihop det, vi har haft en önskan om att stiga av avtalet det senaste året, säger distriktschefen Pär Nilsson.
Det har förekommit klagomål från personalen angående kvällsarbete, tror du det hänger ihop med kvaliteten på städningen?
– Det är inget jag känner till så jag kan inte kommentera det.
Vad händer med städpersonalen nu när avtalet inte förlängs?
– Vi säger upp personalen om vi inte har något arbete till dem, de är varslade. Kan vi erbjuda jobb någon annanstans inom bolaget så gör vi naturligtvis det, säger Pär Nilsson.
Tror på förbättringar
Enligt kommunen innefattar det nya avtalet riktlinjer som reglerar städtiden för enskild städobjekt. Jonas Pettersson tror att det kommer medföra förbättringar för hela verksamheten, inte minst för de anställda.
– Det har varit för mycket för städpersonalen helt enkelt. Nu har vi alltså infört en minimitid för hur lång tid det ska ta att städa en skola till exempel, säger han och tillägger att han tror att stressen nu kommer minska för de anställda.
Hur ska ni se till att de nya reglerna efterföljs?
– Vi ska ha en löpande dialog med leverantören. Men samtidigt måste vi utgå från att de kommer att följer avtalet, säger Jonas Pettersson.
Från månadsskiftet
Nu är upphandlingen klar och det vinnande bolaget är Skaraborgs städ. Det nya avtalet börjar gälla från och med månadsskiftet oktober – november och sträcker sig, precis som föregående, över två år med möjlighet till förlängning på fyra år. Affären är rekordstor för Skaraborgs städ, den omfattar 150 000 kvadratmeter yta och är värd 160 miljoner kronor.
– Vi ser det som en utmaning för oss, kommunen har höga krav på kvalitets- och miljöområdet och jag ser det som ett bevis på att vi har rätt fokus, säger Fredrik Pethrus, vd på Skaraborgs städ.
Enligt Fredrik Pethrus innehåller det nya avtalet också regler som garanterar personalen arbete vid en ny upphandling. Sodexos personal kan alltså fångas upp av det nya bolaget, om de vill.
– Det finns en regel som innebär att man i princip är garanterad jobb hos efterträdaren i en upphandling, säger han. Vi har fått in en hel del ansökningar redan, mest från folk bosatta i kommunen, säger Fredrik Pethrus.
Ni ska nyanställa cirka 70 personer, hur går ni till väga?
– Det blir några från Sodexo. Men vi kommer fylla på med ansökningar utifrån, säger han.
Hur blir det med arbetstiderna?
– Vi kommer förlägga arbetet dagtid så gott det går.
– Vi tycker det är positivt att kunden vet vem som städar hos dem, och omvänt att vår personal vet vilka man städar för, att man möter varandra i verkligheten, säger Fredrik Pethrus.